El terreny és força accidentat, amb la vegetació pròpia de muntanya mitjana. Els boscos estan poblats principalment per roures, pinassa i pi roig. Hi ha també algunes zones amb alzines. A les fondalades humides, s’hi pot trobar força boix. L’arç també és abundant.
Pel que fa a la fauna, s’hi troba la pròpia de la zona. De totes maneres, destaca la gran diversitat d’espècies, sobretot d’ocells, de la zona del Pantà de Rexach, que proporciona un hàbitat humit al mig d’una zona més seca. Per exemple, s’hi poden trobar picots garsers, que no es veuen fora del Pantà.
Per altra banda, al costat de les espècies típiques (xoriguers, pit-roigs, pinçans, mallerengues, merles, perdius…), es pot detectar la presència d’aligots. També s’han localitzat òlives que viuen al poble.
Durant l’estiu algunes àguiles marcenques i alguns milars que emigren fan el niu a la zona. Els mamífers esperables (guineus, porcs senglars, genetes, tuxons, fagines; altres difícilment visibles, com musaranyes, ratolins i talpons) pot ser que hagin de començar a compartir el territori: últimament es torna a veure algun cabirol pels aquests boscos.
Fira d’en Rocaguinarda
El primer diumenge de novembre es celebra aquesta fira pels carrers del casc antic d’Olost.
Actualment està relacionada amb la figura del bandoler Perot Rocaguinarda,
amb aquesta fira es reviu el segle XVII, època de bandolers, pidolaires, barjaules, leprosos, pillets de tota mena, pudors i brutícia.
Històricament era una fira d’arts i oficis.
Festes i Fires
Festa Major, 15 i 16 d’agost.
Fira d’en Rocaguinarda, primer diumenge de novembre.
Llocs d’interès
Castell d’Olost
Ermita de Sant Adjutori
Església de Santa Maria d’Olost
Font de la Casanova
Nucli antic i masies
Pantà de Reixach
Museu Parroquial d’Olost
Espai Perot Rocaguinarda
Santa Creu de Jutglar
Santa Creu de Jutglar és un poble del municipi d’Olost, dins la comarca natural del Lluçanès, que pertany administrativament a la Comarca d’Osona.
Es troba situat en el creuament de dues carreteres la que comunica Santa Creu amb Santa Eulàlia de Puigoriol i la que travessa el poble, que va de Prats de Lluçanès a Sant Quirze de Besora passant per Perafita.
Al gener de 2013 tenia 156 habitants.
Fira de la Transhumància
Aquesta fira es celebra el primer diumenge de maig, té el seu origen en el context de la transhumància, Santa Creu de Jutglar era una zona de gran activitat a la primavera quan els ramats pujaven de les planes cap a les zones de pastura de la muntanya, dos dels principals camins ramaders que travessen el Lluçanès passen per Santa Creu.
Festes i Fires
Fira de la Transhumància, primer diumenge de maig.
Festa Major, 14 de setembre.
Llocs d’interès
Església de Santa Creu de Jutglar
Església de Santa Magdalena de la Tria
Tornar a Pobles del Lluçanès