Limita amb els municipis de Prats de Lluçanès i Olost, pel nord, de Sant Bartomeu del Grau i Muntanyola, per l’est, de Santa Maria d’Oló pel sud, i de Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès, per l’oest.
El seu terme és travessat de nord a sud per la riera Gavarresa, la qual recull les aigües de les rieres de Lluçanès, el Bassí i de Segalers. També passa un tram del riu Relat, per l’oest del municipi.
Domina el clima mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental. La seva configuració geogràfica resulta molt diversificada. Es un terme més aviat muntanyós, no gaire planer però sense presentar grans desnivells, farcit de serres, bagues, fonts, torrents, planes, valls, singles, i d’una vegetació i fauna força variada.
La vegetació que predomina és l’euro-siberiana, caracteritzada per el bosc de roure martinenc. Actualment tota la zona és molt boscana, especialment de pins.
Territori amb nombrosos paisatges d’interès natural, molt pintoresc, fotogràfic, relaxant. Apreciat per els excursionistes, caçadors, pescadors, buscadors de bolets i tots els amants de la natura. Des dels punts més alts del municipi es pot veure en dies clars, el Cadi, Montserrat, el Montseny, el Pedraforca, els Rasos de Peguera, la Collada de Tosses, etc….com a referents més llunyans.
En l’actualitat, i administrativament, el municipi d’Oristà consta de 3 entitats de població, són les següents:
- Oristà, del que rep el nom el municipi.
- La Torre d’Oristà, que presenta una estructura típica de poble – carrer.
- El Raval de Sant Feliu, barri que es troba molt proper de Sant Feliu de Sasserra.
Aquestes entitats de població estan formades pels habitatges del nuclis i els terrenys contigus de l’ample disseminat, amb les nombroses cases de pagès que li pertoquen, que hi han repartides per tota la seva geografia
Fira d’en Perot Rocaguinarda
La fira d’artesania d’Oristà es va començar a celebrar l’any 1993, amb els anys la dinàmica de la fira va anar canviant, i actualment s’hi poden trobar parades de molt tipus de productes: alimentaris, cistelleria, herbolaris, artesans de fusta i boix, joguines, roba, etc..
En el decurs de la fira hi ha animacions pels carrers i places, amb diferents personatges caracteritzats com en l’època d’En Perot Rocaguinarda, nascut al poble.
En les últimes edicions s’han fet demostracions de diferents oficis: boter, bufador de vidre, picapedrer, tallador de fusta, cisteller, puntaire, espardenyer, escloper, fariner, escultors amb fang, terrissaires, esmolet, ferrador de cavall, teuler, vitraller, forjador..
Fires i Festes
Sant Antoni Abat, La Torre, 17 gener
Sant Sebastià, 20 de gener
Grillades a La Torre d’Oristà Pasqua
Festa Major de La Torre d’Oristà Nativitat de la Mare de Béu, 8 de setembre
Fira d’en Perot Rocaguinarda, finals de novembre
Festa Major, Sant Andreu 30 de novembre
Llocs d’interès
Capella de Sant Nazari de la Garriga
Castell de Tornamira
Cingle dels Tres Còdols
Cripta pre-romànica
Església de Sant Andreu d’Oristà
Església de Sant Salvador de Serradellops
Església de Santa Maria de La Torre
Font de la Baga
Museu de Terrissa Catalana «Perot Rocaguinarda»
Puig Ciutat, jaciment arqueològic
Riera Gavarresa
Tornar a Pobles del Lluçanès